Module 4: Zo leer je Sanskrit

Beste ,

We zijn al goed op weg op onze verdiepingsreis. Module 4 zit erop!

Je begint de zonnegroeten en de staande houdingen inmiddels onder de knie te krijgen. Weet je de Sanskrit namen uit module 3 nog voor de grote-teengreep, de hand-voethouding, de driehoek en de gedraaide driehoek? Wanneer je de Sanskrit namen van de asana’s regelmatig herhaalt, zul je ze verankeren in je geheugen en dat is een groot cadeau voor jezelf. Waar ook ter wereld heten de houdingen namelijk hetzelfde.

Een tip die ik je kan geven is om goed te kijken naar wat de Sanskrit woorden betekenen. De naam voor een asana is vaak een letterlijke beschrijving van de houding. Als je de vertaling van het Sanskrit kent, wordt het onthouden van de Sanskrit namen niet alleen makkelijk maar ook heel logisch. Parivrtta betekent bijvoorbeeld ‘gedraaid’ en Utthita ‘verlengd’ of ‘gestrekt’. Je zult zien dat deze Sanskrit woorden in meerdere benamingen voor asana’s terugkeren.

Je kunt ook oefenen door de Sanskrit namen in je oefenles te noemen. Die les wordt nu steeds langer. Nieuw deze module was de opening van de les. Samen met de zonnegroeten, de staande houdingen en savasana heb je al een behoorlijke les. Hoe voelt het om op de mat van de leraar te staan?

Namasté,

Johan