Ujjayi ademhaling: ervaar de kracht in 4 stappen

Het voordeel van de Ujjayi ademhaling

De ujjayi ademhaling wordt vaak gebruikt in de hatha-, vinyasa- en ashtanga yoga waarin de fysieke beoefening een wezenlijk element vormt en de ademhaling onderdeel van de beweging is. De ujjayi ademhaling is een van de meest gebruikte ademhalingstechnieken in de yoga. Het kan je helpen om tijdens je practice dieper in de houdingen te komen.

Oceaanadem

De ujjayi ademhaling wordt ook wel oceaanadem genoemd. Dit omdat er een licht ruisend geluid vrijkomt door het licht vernauwen van de keel bij het in- en uitademen. Je ademt door de neus, waarbij je de adem achter in de keel afremt door de stembanden licht samen te knijpen. Hierdoor ontstaat een geluid dat doet denken aan het ruisen van de zee.

Ujjayi ademhaling blog de nieuwe yogaschool

“The mind is the king of the senses, but the breath is the king of the mind.”

– The Hatha Yoga Pradipika

Adem en yoga

Er bestaat een helende verbinding tussen de adem en de geest. De oceaanadem is een ademhalingstechniek die bijdraagt aan een betere focus. Het verwarmt je lichaam en verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed waardoor je spieren minder snel verzuren. Fijn wanneer je practice uit fysiek uitdagende asana’s bestaat. De ujjayi ademhaling zorgt voor zowel ontspanning als nieuwe energie. Het gevolg is een geconcentreerde en rustige geest.

Let's breathe

Zo beoefen je de Ujjayi adem in 4 stappen:

 1. Ga zitten in een comfortabele houding. Breng je aandacht naar je keel.
 2. Adem diep in door je neus en adem uit door je mond waarbij je zachtjes ‘ahhh’ zegt. Stel je hierbij voor dat je wolkjes probeert te ademen op een koude winterdag.
 3. Oefen een paar keer. Je voelt de keel iets samenknijpen en hoort een zacht ruisend geluid achterin je keel. Dát geluid is waarnaar je op zoek bent. Sluit je mond en haal op de in- en uitademing ‘ruisend’ adem. Probeer dit zo lang en regelmatig mogelijk. Probeer niets te forceren, anders eindig je met een schorre stem.
 4. Wanneer je de oceaanadem goed geoefend hebt, kun je de ademtechniek in alle yogahoudingen toepassen.

 Wanneer je deze techniek goed aanleert, zal het uiteindelijk een natuurlijk onderdeel van je yoga practice worden.

De kracht van de Ujjayi ademhaling

 • Het creëert focus
  Door je te focussen op deze bewuste manier van ademhalen, wordt het een aandachtspunt. Laat je adem meebewegen, in en uit, als de golven van de oceaan. Je zult door deze focus ook makkelijker van de ene naar de andere yoga houding gaan.

 • Verdieping
   Het ritme, het geluid en de diepte van de Ujjayi-ademhaling helpen om de geest, het lichaam en het huidige moment te verbinden. Deze eenwording voegt meer diepte toe aan je yoga practice.

 • Het creëert warmte
  De wrijving van de lucht door je longen en luchtpijpen creëert warmte in je lichaam. Een fijne (interne) warming-up wanneer je start met je oefeningen.

 • Het verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed
   De ujjayi ademhalingstechniek zorgt door het samenknijpen van de keel dat er meer lucht naar binnen wordt gezogen en dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van je middenrif. Op deze manier wordt de longcapaciteit vergroot en verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed. Dit werkt preventief tegen het verzuren van je spieren. Hierdoor zal je ook langer in uitdagende houdingen kunnen blijven staan.

De kalmte van de zee


Ook buiten je yoga practice kun je de Ujjayi ademhaling toepassen op momenten van stress en nervositeit. De techniek zorgt ter plekke voor ontspanning. Handig zo’n direct toepasbare rustgever. Het ruisende geluid van de oceaanadem helpt je geest focus te geven, wat een kalmerend effect heeft.

De nieuwe yogaschool ujjayi

Over de auteur: Sabine Gussinklo is bezig om haar vleugels uit te slaan als tekstschrijver. Bij DNYS komen haar liefde voor het geschreven woord en bewustwording samen. Het liefst schrijft ze over alles wat het leven moeitelozer maakt.

Lees ook onze andere blog berichten

Yoga Nidra: wat is het en waarom doen we het?

Yoga Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voordelen van deze populaire yogavorm?

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen, gegarandeerd plezier!

Drie yin yoga houdingen voor gespannen schouders

Yin yoga kan helpen bij gespannen schouders en nekklachten. Probeer zelf drie fijne yin yoga houdingen uit voor je schouders.

Het geheim achter de kindhouding

Hoe neem je de ultieme child pose aan? Waarom kan deze zorgen voor zo’n diepe ontspanning?

Laat emoties los met deze drie yin yoga heupopeners

Yin yoga kent verschillende heupopeners die helpen emoties los te laten. Ontdek wat yin yoga voor jou kan betekenen!

Kinderyoga: spelenderwijs ontspannen

Kinderyoga leert kinderen spelenderwijs ontspannen en in hun kracht staan. Het is ook nog eens heel erg leuk!