Drie yin yoga houdingen voor gespannen schouders

Yin yoga om spanning los te laten

Het klinkt je misschien wel bekend in de oren: pijnlijke schouders, nekklachten en hoofdpijn. Vervelend en soms lukt het niet om spanning in je lichaam los te laten. Yin yoga kan helpen om de spieren en gewrichten rondom je schouders te ontspannen. In tegenstelling tot andere yogastijlen, is yin yoga een langzame vorm van yoga. Een heel fijne yogastijl voor als je spanning los wilt laten en soepelere spieren wilt. En dat kunnen veel van ons gebruiken, zeker als je vaak achter je laptop zit.

Soepele spieren en gewrichten door yin yoga

Yin yoga is een rustgevende yogastijl waarin je verschillende houdingen een aantal minuten vasthoudt. Hierdoor krijgen je dieperliggende spieren, gewrichten en bindweefsel een fijne stretch. Yin yoga telt talloze voordelen, maar de belangrijkste voor je schoudergebied is dat je leert om stress en spanning los te laten. Hoe vaker je een yin yoga les volgt, hoe soepeler je wordt. Yin yoga telt 26 houdingen, waarvan elke houding variaties kent.

Drie yin yoga houdingen voor je schouders

Tijdens een yin yoga les brengt de docent de aandacht naar specifieke lichaamsdelen en meridianen. Hierdoor krijg je soepelere spieren en meer energie. Meridianen zijn namelijk de energiebanen waar je levensenergie doorheen stroomt. Als je thuis alvast kennis wilt maken met een aantal yin yoga houdingen voor je schouders, kun je de volgende drie houdingen proberen. Zo kun je na een lange werkdag je schoudergebied wat losser maken.

Melting heart blog yin yoga voor je schouders

Het smeltend hart (melting heart)

De eerste yin yoga houding voor je schouders is het smeltend hart. Deze houding bevordert de mobiliteit van je schouders en opent je schouderbladen en bovenrug. Je creëert hierdoor ruimte in het gebied rondom je hart. Het smeltend hart stimuleert je urineblaas-, long- en hartmeridiaan.

Zo oefen je het smeltend hart

 • Begin de houding vanuit de kindhouding (child’s pose)
 • Kom op je handen en knieën
 • Plaats je knieën onder je heupen
 • Wandel met je handen zo ver mogelijk naar de voorkant van je mat
 • Strek je armen uit
 • Laat je borstbeen zakken richting de mat
 • Plaats je borst, kin of voorhoofd op de mat
 • Blijf enkele minuten in de houding.

Het smeltend hart kan voor een intense stretch zorgen rondom je schouders. Als het je niet lukt om te ontspannen kun je een kussen onder je borstbeen plaatsen en daarop steunen.

Threat the needle yin yoga voor de schouders

Draad door de naald (thread the needle)

Yin yoga kent veel fijne twists. Thread the needle is hier één van. Deze yin yoga houding rekt het gebied rondom je schouders, armen, bovenrug en nek. Het verlicht chronische schouder- en rugpijn. Je doet thread the needle twee keer: een keer met je linkerarm en een keer met je rechterarm. In deze yin yoga houding stimuleer je je hart- en longmeridiaan.

Zo oefen je de draad door de naald:

 • Kom zitten op handen en knieën
 • Strek je linkerhand zijwaarts omhoog
 • Breng je linkerhand daarna onder je rechterarm door
 • Plaats je linkerschouder op de mat
 • Leg vervolgens je rechterarm achter je rug en plaats (als het lukt) je rechterhand aan de binnenkant van je linkerdijbeen
 • Blijf enkele minuten in de houding
 • Wissel van kant.

Misschien vind je het lastig om in de houding te ontspannen. Maar als je de houding een aantal keren oefent, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Als je last krijgt van je knieën, kun je een dekentje opvouwen en onder je knieën leggen. Ook kun je je hand laten rusten op je rug in plaats van je dijbeen. 

sphinx-drie-fijne-yin-yoga-houdingen-voor-je-onderrug

De sfinx (sphinx)

De sfinx is een bekende yin yoga houding die helpt met het openen van je schouders, borst en longen. Tegelijkertijd geeft de houding compressie in je onderrug. Zo helpt de sfinx stress verminderen en geeft de houding een stretch over je gehele rug. Deze yin yoga houding stimuleert je blaas- en niermeridiaan en verhoogt je energie.

Zo oefen je de sfinx 

 • Kom liggen op je buik
 • Plaats je ellebogen recht onder je schouders en breng je borst omhoog
 • Zorg dat je onderarmen recht naar voren wijzen
 • Ontspan je schouders, billen en buik
 • Houd je blik zacht naar voren of laat je kin zachtjes naar je borst zakken
 • Blijf enkele minuten in de houding. 

Als je nog iets meer stretch wilt kun je vanuit de sfinx naar de zeehond (seal) gaan. Hierbij houd je dezelfde houding aan, alleen strek je je armen uit zodat je een diepere buiging in je onderrug krijgt.

Wil je andere yin yoga houdingen uitproberen? Lees dan de blogs over yin yoga voor je onderrug of yin yoga voor je heupen en ervaar zelf de vele voordelen.

Ontdek yin yoga

Spreekt het je aan om meer te ontdekken over de anatomie van het menselijk lichaam, de meridianen die door je lijf stromen en de yogafilosofie? Schrijf je dan in voor de online yin yoga opleiding en ontdek de magie van yin yoga. Zo kun jij anderen ook de voordelen van yin yoga laten ervaren

Over de auteur: Esmeé van Vliet staat iedere dag op haar mat voor een yin of ashtanga les. Ze is dol op yoga, meditatie en alles wat daarbij komt kijken. Maandelijks schrijft ze een blog voor De Nieuwe Yogaschool.

Lees meer artikelen

Yoga Nidra: wat is het en waarom doen we het?

Yoga Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voordelen van deze populaire yogavorm?

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen, gegarandeerd plezier!

Ujjayi ademhaling: ervaar de kracht in 4 stappen

Ervaar de kracht van de ujjayi ademhaling in 4 simpele stappen en voel direct de focus en ontspanning.

Het geheim achter de kindhouding

Hoe neem je de ultieme child pose aan? Waarom kan deze zorgen voor zo’n diepe ontspanning?

Laat emoties los met deze drie yin yoga heupopeners

Yin yoga kent verschillende heupopeners die helpen emoties los te laten. Ontdek wat yin yoga voor jou kan betekenen!

Kinderyoga: spelenderwijs ontspannen

Kinderyoga leert kinderen spelenderwijs ontspannen en in hun kracht staan. Het is ook nog eens heel erg leuk!