Yin yoga als rustmoment in het drukke leven

Ben jij al bekend met yin yoga?

Deze langzame vorm van yoga wordt steeds populairder. Met goede reden: yin yoga gaat namelijk verder dan het flexibel maken van je spieren. Juist je bindweefsel en gewrichten komen aan bod. Het zorgt onder andere voor soepel bindweefsel en het helpt je omgaan met stress. Een yin yoga les brengt bovendien je yin en yang in balans. Ben je benieuwd wat yin yoga kan toevoegen aan jouw leven? Lees dan snel verder.

Wat is yin yoga

Veel soorten yoga bouwen kracht en flexibiliteit op. Bij yin yoga zit dat net even anders. Het doel van yin yoga is het soepeler maken van je dieperliggende spieren, gewrichten en bindweefsel. Dit doe je door tijdens een yin yoga les houdingen langer aan te houden dan andere yogastijlen. Zo is het niet gek om in een yin les vijf minuten in een houding te blijven. Je beweegt niet van houding naar houding —zoals je misschien kent van een hatha of ashtanga les. Maar je wisselt de houdingen af met een minuut pauze of een paar minuten meditatie. In een yin yoga les van 90 minuten doe je bijvoorbeeld maar 13 houdingen.

Yin yoga telt officieel 26 houdingen, maar elke houding heeft variaties. De docent geeft je meerdere opties waar je uit kan kiezen, zodat er altijd een bij zit die goed voelt voor jou. Een houding zoals de Cobra komt je misschien bekend voor van hatha yoga, maar in yin yoga doen en noemen we deze net even anders: de Sfinx. Dit helpt je om je ervan bewust te zijn dat je de houding ook op een andere manier uitvoert. Bij alle yin houdingen stimuleer je de meridianen die door je lijf heen lopen en je levensenergie (Chi). Yin yoga kent hierdoor veel voordelen.

yin-yoga-als-rustmoment-in-het-drukke-leven-blog

De voordelen van yin yoga

Je vrouwelijke en zachte yin energie en je mannelijke en harde yang energie breng je in balans door regelmatig een yin yoga les te volgen. Maar ook je bindweefsel, bewustzijn en hoe je omgaat met stressvolle situaties worden positief beïnvloed door yin yoga. Laten we beginnen met je bindweefsel.

  • Soepel bindweefsel. Waar veel yogastijlen zich focussen op spieropbouw, focust yin yoga zich op je bindweefsel en gewrichten. Door in een houding minuten lang te blijven, zak je steeds dieper in je lichaam. Je ontspant hierdoor meer dan alleen je spieren. Dit is goed voor ieder lichaam, zeker als je bijvoorbeeld veel sport of overbelaste gewrichten hebt. Met een yin les geef je dat beetje extra aandacht aan je gewrichten en bindweefsel. Iets wat we in het dagelijks leven vaak vergeten.

  • Mindfulness. Vijf minuten in dezelfde houding vraagt acceptatie en geduld. Dit is niet altijd even makkelijk, maar yin yoga helpt je hier steeds beter mee om te gaan. Doordat de lessen een stuk meditatiever zijn dan andere vormen van yoga heb je de ruimte om naar binnen te keren. Wat voel je tijdens de houding? Waar zit spanning? En kan je dat gevoel misschien loslaten?
  • Yin en yang in balans. Je herkent het misschien wel: je kiest na een drukke werkdag een intense workout uit, omdat je zin hebt om al de spanning eruit te zweten. Maar op dit soort momenten heb je al een stuk meer yang energie in je lichaam. Juist dan wil je een beetje yin aan je dag toe voegen. Om jezelf op te laden, spanning los te laten en je weer bewust te zijn van het moment. Je brengt jezelf met een yin les weer in harmonie.
  • Leren omgaan met stress. Hoe ga je om met stressvolle situaties? Ga je direct in de aanval of denk je een aantal minuten na voordat je handelt? Yin yoga helpt je om bewuster met stress om te gaan. Doordat je tijdens een yin yoga les minutenlang in dezelfde houding zit, leer je omgaan met wat je op dat moment tegen komt. De sensaties in je lichaam en de gedachten in je hoofd. Dit gaat verder dan alleen je yogamat. Als je yin yoga regelmatig beoefend, ga je merken dat je dit ook in andere situaties makkelijker kan toepassen. 

Yin yoga voor beginners

Yin yoga is een toegankelijke vorm van yoga, ook als je nog niet vaak yoga hebt beoefend. Omdat je langzamer beweegt en langer in een houding blijft dan andere vormen van yoga, heb je de tijd en ruimte om de houding te ontdekken. Op je eigen tempo en wat goed voelt voor jouw lichaam. Je hoeft in een yin les niet te bewijzen dat je diep in een houding kan, het gaat erom dat je rust en ontspanning kan vinden.

Vraag je je af of yin yoga wat voor jou is? Misschien ben je actieve sporten gewend of heb je last van fysieke lichamelijke klachten als reuma, artrose of fibromyalgie. Ook voor jou is yin yoga dan een waardevolle vorm van yoga. In een wereld die ons vraagt om elk moment aan te staan, kan yin yoga voor jou dat momentje rust zijn.

Je eerste yin yoga les

Zoals je nu weet is yin yoga een rustigere vorm van yoga. Om die reden maak je ook geen extra lichaamswarmte aan tijdens een les. Daarom is het fijn om de les te beoefenen in een verwarmde yogastudio. Zorg ervoor dat je iets comfortabels aan hebt en je spieren niet te koud zijn. Een yin yoga les begint met een korte meditatie en sluit je af met savasana. De houdingen daartussen zullen elke les wisselen. Tijdens een yin yoga les is het gebruikelijk dat de docent je meer vertelt over de achtergrond en filosofie. Zo leer je precies wat elke houding voor je lichaam doet en waar je spanning mag loslaten.

Een yin yoga les kan variëren in lengte. Je hebt lessen van 30 minuten om in de avond je dag af te sluiten of langere lessen van 90 minuten om je dag bewust te starten. Ga lekker zitten op je mat en zorg ervoor dat je kussens, een bolster of blokken binnen handbereik hebt. Deze kunnen je namelijk helpen om je lichaam in de houdingen te ondersteunen. Zodat jij je over kan geven aan elke houding.

yin-yoga-blog-rust-beginnen

Maak kennis met yin yoga bij de Nieuwe Yogaschool

Ben je benieuwd geworden en wil je zelf de voordelen van yin yoga ervaren? Dat kan met de online lessen van de Nieuwe Yogaschool. Veilig thuis in jouw comfortabele omgeving. Trek iets warms aan en geef je over aan de magie van yin yoga. Je voelt je erna fantastisch, beloofd.

Over de auteur: Esmeé van Vliet staat iedere dag op haar mat voor een yin of ashtanga les. Ze is dol op yoga, meditatie en alles wat daarbij komt kijken. Maandelijks schrijft ze een blog voor De Nieuwe Yogaschool.

Lees meer artikelen

Yoga Nidra: wat is het en waarom doen we het?

Yoga Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voordelen van deze populaire yogavorm?

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen, gegarandeerd plezier!

Drie yin yoga houdingen voor gespannen schouders

Yin yoga kan helpen bij gespannen schouders en nekklachten. Probeer zelf drie fijne yin yoga houdingen uit voor je schouders.

Ujjayi ademhaling: ervaar de kracht in 4 stappen

Ervaar de kracht van de ujjayi ademhaling in 4 simpele stappen en voel direct de focus en ontspanning.

Het geheim achter de kindhouding

Hoe neem je de ultieme child pose aan? Waarom kan deze zorgen voor zo’n diepe ontspanning?

Laat emoties los met deze drie yin yoga heupopeners

Yin yoga kent verschillende heupopeners die helpen emoties los te laten. Ontdek wat yin yoga voor jou kan betekenen!