Laat emoties los met deze drie yin yoga heupopeners

De heupen: een plek waar onverwerkte emoties zich opslaan

Als je regelmatig een yin yoga les volgt, dan ervaar je waarschijnlijk de vele voordelen. Yin yoga zorgt voor soepel bindweefsel, brengt yin en yang energie in balans en helpt je omgaan met stress. Deze langzame yogastijl is bovendien een stuk meditatiever dan andere vormen van yoga. Om deze redenen is het fijn om wekelijks één of meerdere yin yoga lessen te volgen. Maar wat je misschien nog niet wist over yin yoga, is dat deze vorm van yoga kan helpen met het loslaten van emoties. En dan heb ik het specifiek over yin yoga houdingen voor je heupen. Dit is namelijk de plek waar onverwerkte emoties en angst zich opslaan. Heupopeners in yin yoga zijn daarom heel belangrijk. 

Waarom je emotioneel kan worden van heupopeners

Misschien heb je zelf weleens ervaren dat je verschillende emoties voelde tijdens een yin yoga les. Of vraag je je nu juist af wat ik precies bedoel met emoties in je heupen opslaan. Simpel gezegd zit het zo: volgens de traditionele Chinese geneeskunde reizen emoties je lichaam door. Ze gaan van je hart, naar je longen, naar uiteindelijk je heupen. 

Als je niets doet met emoties zoals stress en angst, blijven ze ‘op je heupen zitten’. En dat is bij sommige van ons het geval: we willen namelijk liever niet stil staan bij moeilijke emoties en gaan vaak (onbewust) door met ons leven. Maar deze emoties blijven vast zitten in ons lichaam. Yin yoga kan helpen om deze emoties los te laten. En dat kan heel fijn zijn. 

Yin yoga heupopeners heupen blog

Emoties loslaten met yin yoga

Onverwerkte emoties en angst slaan zich dus op in je heupen. Doordat je tijdens een yin yoga les de focus legt op het soepeler maken van je fascia — oftewel je bindweefsel — kun je ook emoties loslaten die naar boven komen drijven. Zo merk ik zelf tijdens elke yin yoga les verschil. Doen we een heupopener en ik zit niet lekker in mijn vel, dan voel ik direct weerstand. En een les daarna weer niet. 

Omdat je enkele minuten in een yin yoga houding blijft, leer je les voor les steeds beter aanvoelen wat je lichaam je vertelt. En misschien leer je de emoties ook wel loslaten. Dat maakt yin yoga soms moeilijk, maar magisch tegelijkertijd. Je kan je na een les een stuk lichter voelen. 

Een van ’s werelds vooraanstaande yogaleraren B.K.S. Iyengar, legt mooi uit hoe lichaam en geest samenkomen tijdens een yogales: 

“Your body exists in the past and your mind exists in the future. In yoga, they come together in the present.” 

Drie yin yoga heupopeners

Naast het soepeler maken van je bindweefsel, stimuleer je bij yin yoga ook de meridianen die door je lijf lopen. En dat is belangrijk, want dit zijn de energiebanen waar onze levensenergie doorheen stroomt. Wil je op een laagdrempelige manier kennis maken met yin yoga? Probeer dan de volgende yin yoga heupopeners thuis uit. Zorg dat je iets comfortabels aan hebt, steek een kaarsje aan en rol je mat uit. Je kunt bij elke houding proberen te voelen wat je lichaam je vertelt. 

yin yoga frog heupopener asana yinyoga

De kikker (frog)

De eerste yin yoga heupopener is de kikker. Je hebt meerdere variaties van deze houding. Het gebied waar je tijdens deze yin yoga houding de stretch wilt voelen is de binnenkant van je dijen en je liezen. Je kunt zover gaan als je wilt. Bij de volledige kikker plaats je voeten zo breed als je knieën, maar dat hoeft niet. De kikker houding stimuleert je milt-, nier- en levermeridiaan.

Zo oefen je de kikker:

  • Kom liggen in de kindhouding (child’s pose) 
  • Breng je armen naar voren richting de voorkant van je mat
  • Plaats je knieën zo wijd mogelijk
  • Breng je borst en voorhoofd richting de mat
  • Blijf enkele minuten in de houding.

Als de houding niet goed aanvoelt, kun je altijd een kussen onder je borst plaatsen om hierop te rusten. Ook kun je een dekentje onder je knieën leggen.

Shoelace yinyoga asana yin yoga blog heupopener

De veter (shoelace)

Een andere bekende heupopener is de veter. Naast je bekkenbodemgebied krijgen ook je heiligbeen en bilspieren een fijne stretch. Deze yin yoga houding stimuleert je lever-, nier- en galblaasmeridiaan. 

Zo oefen je de veter:

  • Begin op je mat op handen en knieën 
  • Breng je ene knie achter je andere knie 
  • Plaats je voeten zijwaarts
  • Kom zitten tussen je hielen
  • Blijf enkele minuten in de houding.

Wil je de houding wat aangenamer maken? Op een kussen gaan zitten kan helpen. Als de houding niet prettig voelt voor je knieën, kom er dan uit. Als je juist iets meer wilt, kun je ook je bovenlichaam draaien in de richting van je bovenste been. Let er wel op dat je beide zitbotjes in de mat blijft duwen.

happybabypose happy baby yin yoga heupopener

De blije baby pose (happy baby)

De laatste yin yoga houding in dit rijtje is de blije baby houding. Deze houding opent je heupen. Het versterkt daarnaast ook je onderrug, armen en schouders. In deze houding stimuleer je je blaas-, nier- en levermeridiaan. 

Zo oefen je de blije baby pose:

  • Begin liggend op je rug
  • Trek je knieën naar je borst
  • Breng je knieën iets uit elkaar
  • Pak met je handen de binnen- of buitenkant van je voeten beet
  • Breng je voeten recht boven je knieën
  • Beweeg je knieën richting de mat
  • Blijf enkele minuten in de houding.

Lukt het nog niet om je voeten te pakken? Pak dan je schenen, enkels of de achterkant van je benen beet. Als je de houding regelmatig herhaalt zul je merken dat je steeds een stukje dieper in de houding komt.

Wil je meer yin yoga houdingen uitproberen? In deze blog leer je over drie yin yoga houdingen voor je onderrug. 

Probeer yin yoga zelf uit

Een yin yoga docent geeft tijdens de les uitleg bij elke houding. Zo leer je precies waar je op moet letten en welke variaties een houding kent. Bij de Nieuwe Yogaschool zijn er veel fijne yin yoga lessen, van ervaren docenten. Wil je ook een keertje meedoen? Kijk op het rooster en meld je aan voor een online of fysieke les.

Over de auteur: Esmeé van Vliet staat iedere dag op haar mat voor een yin of ashtanga les. Ze is dol op yoga, meditatie en alles wat daarbij komt kijken. Maandelijks schrijft ze een blog voor De Nieuwe Yogaschool.

Lees meer artikelen

Yoga Nidra: wat is het en waarom doen we het?

Yoga Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voordelen van deze populaire yogavorm?

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen, gegarandeerd plezier!

Drie yin yoga houdingen voor gespannen schouders

Yin yoga kan helpen bij gespannen schouders en nekklachten. Probeer zelf drie fijne yin yoga houdingen uit voor je schouders.

Ujjayi ademhaling: ervaar de kracht in 4 stappen

Ervaar de kracht van de ujjayi ademhaling in 4 simpele stappen en voel direct de focus en ontspanning.

Het geheim achter de kindhouding

Hoe neem je de ultieme child pose aan? Waarom kan deze zorgen voor zo’n diepe ontspanning?

Kinderyoga: spelenderwijs ontspannen

Kinderyoga leert kinderen spelenderwijs ontspannen en in hun kracht staan. Het is ook nog eens heel erg leuk!