Kinderyoga: spelenderwijs ontspannen

De kracht van yoga voor kinderen

Yoga brengt lichaam en geest in balans. Dat is niet alleen goed voor volwassenen, zeker ook voor kinderen. Kinderyoga is naast gezond ook gewoon heel erg leuk! Door leuke, uitdagende en ontspannende kinderyoga oefeningen te proberen leren kinderen ontladen en ontspannen met plezier.

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is spelenderwijs de magie van yoga ervaren. Stevig staan als een boom, pijlen schieten als een indiaan of stilzitten als een kikker. Kinderyoga biedt kinderen op speelse wijze hulp om te ontspannen en ontladen. De verschillende yogahoudingen richten zich op letterlijk even stilstaan (zoals evenwichtsoefeningen), op het verbeteren van het zelfvertrouwen en het zelfbewuster zijn. Het in contact zijn met hun lichaam en ademhaling helpt kinderen bij het vinden van innerlijke rust en ruimte geven aan emoties.

kidsyoga blog kinderyoga kinder yoga

“Wat wil je worden, vroeg de juf. Het was in de derde klas.
Ik keek haar aan en ik wist het niet. Ik dacht dat ik al iets was.”

– Toon Hermans

Waarom kinderyoga?

Yoga leert kinderen dat het goed is om naar jezelf te luisteren, dat alle wijsheid binnen in je zit en dat je goed bent zoals je bent.  Het brengt kinderen in contact met hun lichaam en eigen ‘ik’ doordat er aandacht is voor de persoonlijke beleving van het kind. 

Onmisbaar, if you ask me. In onze haastige maatschappij wordt verwacht dat kinderen in hetzelfde razende tempo meedraaien. Ze moeten voortdurend presteren. Bij kinderyoga hoeft dit niet. Het leert je juist dat je niets hoeft te veranderen of verbeteren en dat alles goed is zoals het is. Yoga is een effectieve manier om kinderen beter te leren omgaan met de druk en hectiek van buitenaf.

De voordelen van yoga voor kinderen

Yoga voor kinderen heeft veel voordelen:

  • Meer zelfvertrouwen. Yoga vergroot het zelfvertrouwen. Sommige yogahoudingen kosten enige oefening. Wanneer een houding met veel geduld en volhouden lukt vergroot dit het zelfvertrouwen.

  • Betere lichaamshouding. Yoga maakt je bewuster van je lichaam en van je houding. Het helpt bij een rechte rug en soepele spieren.
  • Betere concentratie. Yoga voer je uit met aandacht, hierdoor leren kinderen zich beter concentreren. Dit positieve effect werkt ook door op school. 

  • Ontspanning. Ook kinderen kunnen last hebben van onrust en piekeren. Yoga ontspant en leert ze beter om te gaan met stress.
  • Zelfwaardering.  Kinderyoga leert kinderen dat ze goed zijn zoals ze zijn. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met angst, spanningen en onzekerheden. 

  • Lekker slapen. Onrustige nachten? Kruip samen op de mat en doe ontspannende kinderyoga houdingen voor het slapen. Dit brengt rust en geborgenheid. 

  • Verbinding. Kinderyoga zorgt voor plezier en ontspanning. Samen thuis op de mat, in een kinderyogales of op school. Yoga zorgt voor verbinding met jezelf en elkaar.  

Vanaf welke leeftijd kinderyoga?

Zelfs met de kleinsten kun je al baby- of peuteryoga proberen. Je past de oefeningen aan op het niveau van de kinderen en verpakt het op een manier die aansluit op hun belevingswereld. De beleving en ervaring staan voorop, niet het perfect uitvoeren van de houdingen.

Kinderyoga: spel en ontspanning

Er zijn tal van baby-,  peuter- en kinderyogalessen die door ervaren kinderyoga docenten worden gegeven. Er zijn zowel activerende als rustgevende oefeningen die afgewisseld kunnen worden. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de ademhaling en aan stilte (meditatie). Spelenderwijs wordt er aandacht geschonken aan de verschillende zintuigen. Dit kan met voel-, ruik- luister- of raadspelletjes. De kinderen maken ook kennis met massage-oefeningen die ze bij elkaar en zichzelf kunnen doen. Aanraking draagt bij aan verbondenheid en zelfcompassie. Tijdens deze oefeningen bepaalt een kind zelf wat het wel en niet prettig vindt. Ze leren hierdoor respect te hebben voor eigen- en andermans grenzen. Word jij ook zo enthousiast van het idee om de kracht van yoga door te geven aan kinderen? Dan heeft De Nieuwe Yogaschool een mooie opleiding van 50-uur: Schoolverlichting. De programma’s in deze opleiding zijn ontwikkeld om als trainer een half uur per week kinderen te onderwijzen en de leerkracht te ondersteunen. 

kindsyoga kinderyoga blog kinderen voordelen yoga

De kracht van yoga voor kinderen

Kinderen zijn, anders dan veel volwassenen, nog niet verleerd om in het hier-en-nu te leven. Yoga helpt kinderen om het leven in het moment te stimuleren en vast te houden. De balans tussen lichaam en geest bewaren en weten hoe je altijd kunt terugkomen bij jezelf en jouw gevoel is een sterke basis voor de rest van het leven. Iets wat ieder kind zou moeten kunnen leren en ervaren. In het onderwijs is er steeds meer aandacht voor kinderyoga en meditatie. Zowel in de klas als thuis worden de positieve effecten ervaren en zijn kinderen meer ontspannen en bewuster van hun innerlijke wereld.

Kinderyoga oefenen

Wanneer er voor onze kleuter iets spannends staat te gebeuren doen we altijd samen even ‘de boom’ houding. Om te gronden en te voelen hoe sterk en vol zelfvertrouwen hij kan staan als een boom. Een goed gewortelde boom laat zich niet zomaar omver blazen, ook niet door de wind. Ik zie ‘de boom’ bij elke oefening een beetje groeien en sterker worden. Net als zijn zelfvertrouwen. 

Kinderyoga kan een goede ondersteuning zijn voor het kind in zijn fysieke- en emotionele groei. Leren luisteren naar je lichaam kan al op jonge leeftijd en helpt bij het ontwikkelen van evenwichtige kinderen die in hun kracht staan.

Over de auteur: Sabine Gussinklo is bezig om haar vleugels uit te slaan als tekstschrijver. Bij DNYS komen haar liefde voor het geschreven woord en bewustwording samen. Het liefst schrijft ze over alles wat het leven moeitelozer maakt.

Lees ook onze andere blog berichten

Laat emoties los met deze drie yin yoga heupopeners

Yin yoga kent verschillende heupopeners die helpen emoties los te laten. Ontdek wat yin yoga voor jou kan betekenen!

Manifesteren: denk jezelf een geweldig leven

Manifesteren is magisch, maar wat betekent het en hoe moet je manifesteren?

Drie fijne yin yoga houdingen voor je onderrug

Benieuwd welke yin yoga houdingen goed zijn voor je schouders, rug en heupen? Lees dan snel deze blog!

Maak kennis met de super comfortabele meditatiekussens van Easz meditatiekussens

Zitten in meditatie is niet voor iedereen even comfortabel. De meditatiekussens en zabutons van Easz zijn speciaal ontworpen om die ongemakken weg te nemen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een veelbesproken methode met groots effect en eindeloze voordelen. Maar wat is mindfulness nu precies?

Verlicht spanning in je schouders, rug en heupen met deze yin yoga houdingen

Benieuwd welke yin yoga houdingen goed zijn voor je schouders, rug en heupen? Lees dan snel deze blog!