Kinderyoga: spelenderwijs ontspannen

De kracht van yoga voor kinderen

Yoga brengt lichaam en geest in balans. Dat is niet alleen goed voor volwassenen, zeker ook voor kinderen. Kinderyoga is naast gezond ook gewoon heel erg leuk! Door leuke, uitdagende en ontspannende kinderyoga oefeningen te proberen leren kinderen ontladen en ontspannen met plezier.

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is spelenderwijs de magie van yoga ervaren. Stevig staan als een boom, pijlen schieten als een indiaan of stilzitten als een kikker. Kinderyoga biedt kinderen op speelse wijze hulp om te ontspannen en ontladen. De verschillende yogahoudingen richten zich op letterlijk even stilstaan (zoals evenwichtsoefeningen), op het verbeteren van het zelfvertrouwen en het zelfbewuster zijn. Het in contact zijn met hun lichaam en ademhaling helpt kinderen bij het vinden van innerlijke rust en ruimte geven aan emoties.

kidsyoga blog kinderyoga kinder yoga

“Wat wil je worden, vroeg de juf. Het was in de derde klas.
Ik keek haar aan en ik wist het niet. Ik dacht dat ik al iets was.”

– Toon Hermans

Waarom kinderyoga?

Yoga leert kinderen dat het goed is om naar jezelf te luisteren, dat alle wijsheid binnen in je zit en dat je goed bent zoals je bent.  Het brengt kinderen in contact met hun lichaam en eigen ‘ik’ doordat er aandacht is voor de persoonlijke beleving van het kind. 

Onmisbaar, if you ask me. In onze haastige maatschappij wordt verwacht dat kinderen in hetzelfde razende tempo meedraaien. Ze moeten voortdurend presteren. Bij kinderyoga hoeft dit niet. Het leert je juist dat je niets hoeft te veranderen of verbeteren en dat alles goed is zoals het is. Yoga is een effectieve manier om kinderen beter te leren omgaan met de druk en hectiek van buitenaf.

De voordelen van yoga voor kinderen

Yoga voor kinderen heeft veel voordelen:

  • Meer zelfvertrouwen. Yoga vergroot het zelfvertrouwen. Sommige yogahoudingen kosten enige oefening. Wanneer een houding met veel geduld en volhouden lukt vergroot dit het zelfvertrouwen.

  • Betere lichaamshouding. Yoga maakt je bewuster van je lichaam en van je houding. Het helpt bij een rechte rug en soepele spieren.
  • Betere concentratie. Yoga voer je uit met aandacht, hierdoor leren kinderen zich beter concentreren. Dit positieve effect werkt ook door op school. 

  • Ontspanning. Ook kinderen kunnen last hebben van onrust en piekeren. Yoga ontspant en leert ze beter om te gaan met stress.
  • Zelfwaardering.  Kinderyoga leert kinderen dat ze goed zijn zoals ze zijn. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met angst, spanningen en onzekerheden. 

  • Lekker slapen. Onrustige nachten? Kruip samen op de mat en doe ontspannende kinderyoga houdingen voor het slapen. Dit brengt rust en geborgenheid. 

  • Verbinding. Kinderyoga zorgt voor plezier en ontspanning. Samen thuis op de mat, in een kinderyogales of op school. Yoga zorgt voor verbinding met jezelf en elkaar.  

Vanaf welke leeftijd kinderyoga?

Zelfs met de kleinsten kun je al baby- of peuteryoga proberen. Je past de oefeningen aan op het niveau van de kinderen en verpakt het op een manier die aansluit op hun belevingswereld. De beleving en ervaring staan voorop, niet het perfect uitvoeren van de houdingen.

Kinderyoga: spel en ontspanning

Er zijn tal van baby-,  peuter- en kinderyogalessen die door ervaren kinderyoga docenten worden gegeven. Er zijn zowel activerende als rustgevende oefeningen die afgewisseld kunnen worden. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de ademhaling en aan stilte (meditatie). Spelenderwijs wordt er aandacht geschonken aan de verschillende zintuigen. Dit kan met voel-, ruik- luister- of raadspelletjes. De kinderen maken ook kennis met massage-oefeningen die ze bij elkaar en zichzelf kunnen doen. Aanraking draagt bij aan verbondenheid en zelfcompassie. Tijdens deze oefeningen bepaalt een kind zelf wat het wel en niet prettig vindt. Ze leren hierdoor respect te hebben voor eigen- en andermans grenzen. Word jij ook zo enthousiast van het idee om de kracht van yoga door te geven aan kinderen? Dan heeft De Nieuwe Yogaschool een mooie opleiding van 50-uur: Schoolverlichting. De programma’s in deze opleiding zijn ontwikkeld om als trainer een half uur per week kinderen te onderwijzen en de leerkracht te ondersteunen. 

kindsyoga kinderyoga blog kinderen voordelen yoga

De kracht van yoga voor kinderen

Kinderen zijn, anders dan veel volwassenen, nog niet verleerd om in het hier-en-nu te leven. Yoga helpt kinderen om het leven in het moment te stimuleren en vast te houden. De balans tussen lichaam en geest bewaren en weten hoe je altijd kunt terugkomen bij jezelf en jouw gevoel is een sterke basis voor de rest van het leven. Iets wat ieder kind zou moeten kunnen leren en ervaren. In het onderwijs is er steeds meer aandacht voor kinderyoga en meditatie. Zowel in de klas als thuis worden de positieve effecten ervaren en zijn kinderen meer ontspannen en bewuster van hun innerlijke wereld.

Kinderyoga oefenen

Wanneer er voor onze kleuter iets spannends staat te gebeuren doen we altijd samen even ‘de boom’ houding. Om te gronden en te voelen hoe sterk en vol zelfvertrouwen hij kan staan als een boom. Een goed gewortelde boom laat zich niet zomaar omver blazen, ook niet door de wind. Ik zie ‘de boom’ bij elke oefening een beetje groeien en sterker worden. Net als zijn zelfvertrouwen. 

Kinderyoga kan een goede ondersteuning zijn voor het kind in zijn fysieke- en emotionele groei. Leren luisteren naar je lichaam kan al op jonge leeftijd en helpt bij het ontwikkelen van evenwichtige kinderen die in hun kracht staan.

Wil jij meer leren over yoga, meditatie of mindfulness voor kinderen in het basisonderwijs? Dan is Schoolverlichting misschien wel iets voor jou! Schoolverlichting is een 80 uur durende opleiding (opgesplitst in een module voor het basisonderwijs en een module voor het voortgezet onderwijs) waarin jij leert hoe je kinderen en jongeren in hun kracht laat staan. Meer over Schoolverlichting vind je hier.

Over de auteur: Sabine Gussinklo is bezig om haar vleugels uit te slaan als tekstschrijver. Bij DNYS komen haar liefde voor het geschreven woord en bewustwording samen. Het liefst schrijft ze over alles wat het leven moeitelozer maakt.

Lees ook onze andere blog berichten

Yoga Nidra: wat is het en waarom doen we het?

Yoga Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voordelen van deze populaire yogavorm?

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen, gegarandeerd plezier!

Drie yin yoga houdingen voor gespannen schouders

Yin yoga kan helpen bij gespannen schouders en nekklachten. Probeer zelf drie fijne yin yoga houdingen uit voor je schouders.

Ujjayi ademhaling: ervaar de kracht in 4 stappen

Ervaar de kracht van de ujjayi ademhaling in 4 simpele stappen en voel direct de focus en ontspanning.

Het geheim achter de kindhouding

Hoe neem je de ultieme child pose aan? Waarom kan deze zorgen voor zo’n diepe ontspanning?

Laat emoties los met deze drie yin yoga heupopeners

Yin yoga kent verschillende heupopeners die helpen emoties los te laten. Ontdek wat yin yoga voor jou kan betekenen!