Het geheim achter de kindhouding

Child's pose - balasana

Wie ooit een yogales heeft gevolgd, heeft naar alle waarschijnlijkheid wel eens in de kindhouding gelegen. Docenten starten er geregeld hun les mee en refereren graag naar deze asana om tot rust te komen, wanneer een les je even te veel wordt. Toch wordt er niet altijd veel aandacht aan besteed. Hoe neem je de ultieme child pose aan? Wat kun je doen om de houding zo comfortabel mogelijk te maken? Waarom kan deze zorgen voor zo’n diepe ontspanning en zijn er nog meer voordelen? Kortom, wat is nu eigenlijk het geheim achter de kindhouding?

Uitvoering van de kindhouding


Van hatha yoga tot yin, child pose komt in vele vormen van yoga aan bod. In vinyasa lessen wordt de asana vaak ingezet als rust pose, terwijl in yin juist de diepe stretch van het bindweefsel en de herstellende kracht van belang zijn. Al die verschillende redenen zorgen ervoor dat je kunt stellen dat het een houding is die tot de basis van yoga behoort. En dat is niet zo gek. Child pose is voor iedereen toegankelijk en makkelijk op maat aan te passen. In de basis voer je de houding uit als volgt:

  • Kom op handen en knieën zitten. Je wreven rusten op de grond;
  • Je houdt grote tenen bij elkaar en de knieën liggen iets breder dan de heupen;
  • Laat je billen richting je hielen zakken;
  • Je armen strek je naar voren of laat je langs je lichaam rusten met de handpalmen omhoog;
  • Je buik en borst ontspannen op of tussen je benen en je rust met je voorhoofd op de grond;
  • Ontspan je stuit en je schouders omlaag en word je bewust van de gehele lengte van je rug;
  • Adem rustig en diep door het hele lichaam. 

Je kunt de houding personaliseren door je armen actief naar voren te strekken of juist naast je lichaam te ontspannen en door de knieën dichter bij elkaar of juist verder uit elkaar te brengen. Daarnaast zijn er vele aanpassingen mogelijk door props te gebruiken. Voel je te veel spanning in je heupen of komen je billen niet in de buurt van je hielen, leg dan een kussen of dekentje in je knieholten. Je kunt een bolster of een aantal kussens tussen je benen plaatsen en je romp daarop laten rusten om zo de druk op je heupen en knieën te verzachten. Leg een blok of kussen onder je voorhoofd of rust op een wang. Op die manier zorg je voor vermindering van spanning in je nek en schouders en kun je hoofdpijn voorkomen of verlichten.

Hoewel de meeste yogi’s zich heerlijk kunnen ontspannen in de kindhouding, blijft het voor sommige mensen lastig om in een diepe ontspanning te komen. Voelt de houding met alle mogelijke aanpassingen nog steeds niet comfortabel, dan zoek je wellicht een alternatief. Niet getreurd, je kunt de voordelen ervan nog altijd ervaren door op je rug te komen liggen en je knieën naar je borst te trekken en je armen naast je te ontspannen of om de knieën te slaan. 

Childspose kindhouding blog de nieuwe yogaschool online

Voordelen van de kindhouding

Misschien heb je je wel eens afgevraagd waar de naam kindhouding vandaan komt. In het Sanskriet heet de houding balasana. ‘Bala’ betekent zoiets als jong, kinderlijk. Om die reden wordt door veel yogadocenten gerefereerd naar de foetushouding, maar niet zelden gaat het ook juist om het gevoel van geborgenheid en vrij zijn van angst om te voelen, te luisteren naar je lijf. Een gevoel dat de meeste van ons zullen herkennen uit hun kindertijd.

Zoals eerder benoemd, is balasana in eerste instantie een herstellende houding die stretch en rust geeft en het lichaam bevrijdt van spanning. Child pose nodigt je uit om je aandacht volledig naar binnen te keren. Zodra je voorhoofd de mat raakt, sluiten je ogen en kun je als vanzelf je focus naar binnen gaan verleggen. Je sluit je even af van de buitenwereld en komt volledig tot jezelf. Je bent veilig, wordt gedragen door de grond en mag voelen wat er is. Je mag ontspannen. Je voorovergebogen lichaam wordt door de zwaartekracht dieper in deze houding getrokken en maakt elke uitademing meer ruimte voor ontspanning. Doordat je heupen volledig gebogen zijn en de voorkant van je romp op je dijen rust, kun je makkelijk contact maken met je adembeweging. Er is wat beperkter ademruimte in de ribbenkast, waardoor je ademhaling goed voelbaar is. Je zult opmerken dat de beweging zich meer verplaatst naar de borstkas en het middelste deel van de rug.

De voordelen zijn echter niet alleen mentaal. Door de adembeweging ontstaat een beetje druk vanuit de knieën op je buik. Dit kan je spijsvertering stimuleren, waardoor je buik een beetje gaat borrelen en je opgeblazen gevoel verdwijnt. Het aandachtig voelen van de adem brengt niet alleen je geest, maar ook je ademhaling tot rust. Hiermee activeer je het parasympathische zenuwstelsel – dat gedeelte van het zenuwstelsel dat zorgt voor rust en herstel – en geef je je hersenen een seintje waardoor spanning in je spieren wordt losgelaten en je bloeddruk omlaag gaat. De houding stretcht je heupen, dijen en enkels en helpt pijn in de nek en rug te verlichten. Tot slot is balasana een goede, zachte tegenbeweging na intense achterover buigingen. 

Haal meer uit de kindhouding

Childspose kindhouding de nieuwe yogaschool blog online

Al met al is de kindhouding dus echt een houding om niet te onderschatten. De rust van de houding levert nog veel meer op dan je misschien had gedacht. Denk de volgende keer dat je deze asana beoefent eens aan de voordelen, tips of aanpassingen die je zijn bijgebleven en wie weet haal je er nog veel meer uit dan voorheen. Wil je child pose voor het eerst proberen? Dan is dit je moment om de vruchten ervan te gaan plukken! Je kunt de houding overal doen, wanneer jij er behoefte aan hebt. En zoals ik in mijn lessen vaak zeg, voel je veilig en vrij om in de kindhouding te komen op ieder moment dat jij dat nodig hebt. 

Kom jij binnenkort een fijne yogales bij ons volgen? Klik hier om ons live en online lesrooster te bekijken! Wil je meer te weten komen over alle houdingen in yin of vinyasa yoga? Dan hebben wij waanzinnig mooie online opleidingen die jou alles leren over de asanatechniek! Klik hier voor de online Yin yoga opleiding of klik hier voor de online Vinyasa yoga opleiding.

Over de auteur: Als yogadocent zoekt Janna met een nuchtere openheid naar de essentie van yoga, zonder dat de diepgang daarbij verloren gaat. In tekst en beeld beschrijft ze haar fascinatie voor natuur, (eco-)boeddhisme en de grote of kleine vragen des levens.

Lees ook onze andere blog berichten

Yoga Nidra: wat is het en waarom doen we het?

Yoga Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voordelen van deze populaire yogavorm?

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen, gegarandeerd plezier!

Drie yin yoga houdingen voor gespannen schouders

Yin yoga kan helpen bij gespannen schouders en nekklachten. Probeer zelf drie fijne yin yoga houdingen uit voor je schouders.

Ujjayi ademhaling: ervaar de kracht in 4 stappen

Ervaar de kracht van de ujjayi ademhaling in 4 simpele stappen en voel direct de focus en ontspanning.

Laat emoties los met deze drie yin yoga heupopeners

Yin yoga kent verschillende heupopeners die helpen emoties los te laten. Ontdek wat yin yoga voor jou kan betekenen!

Kinderyoga: spelenderwijs ontspannen

Kinderyoga leert kinderen spelenderwijs ontspannen en in hun kracht staan. Het is ook nog eens heel erg leuk!