Wat is mindfulness?

De kunst van leven met volle aandacht

Mindfulness is inmiddels omarmd door onze westerse cultuur en wordt veelvuldig ingezet binnen de psychologie. Niet zonder reden, want mindfulness training is bewezen effectief bij stress-, angst-, en spanningsklachten. Maar het beperkt zich niet alleen tot het verminderen van klachten. Mindfulness verbetert ook de algehele gezondheid en kwaliteit van leven. Bijzonder, toch? Maar wat is mindfulness nu precies en hoe ben je mindful?

Opmerkzaamheid

Mindfulness betekent letterlijk: opmerkzaamheid. De kunst van leven met volle aandacht. Dat klinkt vrij simpel, maar vergt enige oefening. In het dagelijks leven blijkt dat onze gedachten vaak ergens anders zijn dan in het nu, waardoor we vergeten bewust te genieten van het moment. Een mindfulness oefening die je direct kunt toepassen is het gebruiken van je zintuigen. Aandacht hebben voor je omgeving. Voor wat je ziet, hoort of voelt. Deze opmerkzaamheid helpt je om het heden te beleven en aandacht te geven aan het moment.

“Just watch this moment, without trying to change it at all. What is happening? What do you feel? What do you see? What do you hear?”

– Jon Kabat-Zinn

 

Mindfulness is een toegankelijke vorm van meditatie en vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Thich Nhat Hanh, zenleraar en boeddhistische monnik, heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het vertalen van de boeddhistische wijsheid naar praktische adviezen voor het dagelijks leven.

wat is mindfulness de kracht blog

 Zowel meditatie als mindfulness zijn bedoeld om je bewustzijn te vergroten en de verschillen liggen dan ook niet ver uiteen. Waar je bij meditatie vaak bewust een moment neemt om even te gaan zitten, zijn mindfulness oefeningen meer gericht op het alledaagse leven bewuster te ervaren. Mindful zijn betekent eigenlijk het uitzetten van de automatische piloot. Het is een aandachtstraining waarmee alertheid wordt getraind. Jon Kabat-Zinn, hoogleraar en moleculair bioloog, werd eind jaren 70 geïnspireerd om de basisprincipes van mindfulness toe te passen in de medische wereld. Hiervoor richtte hij in 1979 zijn programma Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) op. Een intensieve 8-weekse groepstraining om met behulp van mindfulness stress te verminderen. Het kost even tijd om deze nieuwe opmerkzame manier van leven eigen te maken. Maar onderzoeken tonen aan dat hoe meer je oefent hoe beter het werkt.

Is mindfulness iets voor mij?

Ben je wel eens naar huis gereden zonder dat je kunt navertellen hoe? Dan is mindfulness zeker iets om te proberen. Met mindfulness leer je volledig aanwezig zijn in je lichaam en je bewust zijn van wie je bent en wat je doet. Volledig aanwezig zijn in het moment is kostbaar, zeker in de momenten met je dierbaren. Mindfulness is iets voor jou als je meer momenten wilt vinden van rust en kalmte. Of wanneer je je minder gehaast of gestrest wilt voelen en wilt genieten van de tijd die je gegeven is. We zijn geneigd altijd naar iets toe te leven, zoals het weekend, onze vakantie of de zomer. Er is niets mis met uitkijken naar fijne momenten zolang we niet vergeten de weg ernaartoe ook te waarderen. Want voor je het weet leef je van moment naar moment en vergeet je oog te hebben voor de kleine en minstens net zo mooie dingen van het leven. 

Mindfulness tips

Je zintuigen gebruiken is een van de tips om mindful te zijn. Maar natuurlijk zijn er talloze manieren om mindfulness te integreren in je leven:

  • Adem gewoon even diep in en uit en herhaal dit enkele keren. Bewust ademen zorgt ervoor dat we even stilstaan.
  • Neem dagelijks even de tijd om te mediteren (hoe je kunt leren mediteren lees je hier)
  • Ga wandelen in de natuur en gebruik je zintuigen.
  • Slow down. Probeer alles wat je doet eens rustiger aan te doen, dit zorgt er automatisch voor dat je meer aandacht hebt voor waar je mee bezig bent.
  • Oefen dankbaarheid. Dankbaarheid laat je stilstaan bij de kleine en grote dingen in het leven.

Mindfulness brengt je tot stilstand. Je leeft bewuster en betekenisvoller wanneer je aandacht leert te hebben voor het moment. Dit verbetert je algehele kwaliteit van leven, maar ook je psychische en lichamelijke gezondheid. 

In het nu leven

Er is alleen nu. En nu is prima zoals het is. Wanneer je je hier bewust van wordt creëer je een mildere blik richting jezelf en je omgeving. Door deze opmerkzaamheid leer je niet alleen je omgeving anders waar te nemen maar ook jezelf. Je bent in staat om je gedachten en emoties als toeschouwer te observeren. Dit geeft je de mogelijkheid om negatieve gedachten of opvattingen te onderscheppen voordat ze je meevoeren. Dit geeft een nieuw soort controle over je manier van denken, handelen en leven. Wanneer je emoties oplopen of je zorgen hele verhalen creëren in je gedachten is het van onschatbare waarde om je van dit moment bewust te worden. Merk je omgeving op of je ademhaling. Kom terug in het nu. Wat gebeurt er? Hoe wil je met deze situatie of gedachten omgaan? Mindfulness geeft je de kracht om bewustere keuzes te maken. 

Mindfulness helpt je ontspannen

Naast berusten in het moment helpt mindfulness om te ontspannen. Neem bijvoorbeeld de bodyscan. Met een bodyscan kom je in het moment door je te focussen op je lichaam. Door een voor een aandacht te geven aan elk lichaamsdeel kom je in contact met jezelf. Je kunt beginnen bij je voeten en per lichaamsdeel verder je weg naar boven bewandelen. Je onderbenen, bovenbenen, heupen, billen, buik, etc. Deze liefdevolle aandacht voor je lichaam zorgt voor ontspanning en bewustwording. 

Stop met haasten en geniet eens echt van je kop thee of koffie. Drink het niet met grote slokken op om weer door te kunnen met het volgende. Geniet van dit moment, het is er voor jou om even te kunnen ontspannen. Merk de warmte op van het theeglas, de dansende damp. Probeer eens goed te ruiken en te proeven. Neem de tijd voor elke slok en voel de warmte via je keel zijn weg vinden in je lichaam. Neem de tijd voor dingen, dit zorgt direct voor een minder opgejaagd gevoel. Haast ontneemt je de kans om de dingen die je doet echt te ervaren. Vertragen kan bij elke handeling in je dagelijks leven, juist dat echte ervaren zorgt voor ontspanning. 

wat is mindfulness blog

Over de auteur: Sabine Gussinklo is bezig om haar vleugels uit te slaan als tekstschrijver. Bij DNYS komen haar liefde voor het geschreven woord en bewustwording samen. Het liefst schrijft ze over alles wat het leven moeitelozer maakt.

Lees ook onze andere blog berichten

Yoga Nidra: wat is het en waarom doen we het?

Yoga Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voordelen van deze populaire yogavorm?

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen

5 kinderyoga oefeningen om thuis te proberen, gegarandeerd plezier!

Drie yin yoga houdingen voor gespannen schouders

Yin yoga kan helpen bij gespannen schouders en nekklachten. Probeer zelf drie fijne yin yoga houdingen uit voor je schouders.

Ujjayi ademhaling: ervaar de kracht in 4 stappen

Ervaar de kracht van de ujjayi ademhaling in 4 simpele stappen en voel direct de focus en ontspanning.

Het geheim achter de kindhouding

Hoe neem je de ultieme child pose aan? Waarom kan deze zorgen voor zo’n diepe ontspanning?

Laat emoties los met deze drie yin yoga heupopeners

Yin yoga kent verschillende heupopeners die helpen emoties los te laten. Ontdek wat yin yoga voor jou kan betekenen!