Yoga Nidra: wat is het en waarom doen we het?
Yoga Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de voordelen van deze populaire yogavorm?
Via kinderyoga kunnen kinderen op een speelse manier met zichzelf en met yoga in contact komen. De oefeningen zijn bovenal gebaseerd op Hatha yoga, met als uitgangspunt plezier maken. Door de uitdagende, speelse en ontspannende kinderyoga oefeningen regelmatig te proberen leren kinderen zichzelf beter kennen en hun lichaam te respecteren.
Er zijn eindeloos veel leuke kinderyoga oefeningen om thuis te proberen. Veel houdingen worden geïnspireerd op dieren om het voor kinderen speels en herkenbaar te maken. Elke oefening heeft zijn eigen kracht en stimuleert bijvoorbeeld de balans, de concentratie en het zelfvertrouwen van kinderen. Wil jij ook graag kinderen spelenderwijs laten kennismaken met yoga? Probeer dan samen deze vijf kinderyoga oefeningen, plezier gegarandeerd!
“It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child.”
– Pablo Picasso
De boomhouding versterkt het contact met de aarde en laat je stevig staan. Kinderen werken aan hun evenwichtsgevoel, vergroten hun stabiliteit en concentratievermogen. Een goede basishouding voor andere yoga oefeningen en de persoonlijke favoriet van mijn driejarige zoontje. Zelfs voor de echte kleintjes is yoga al waardevol. Door het oefenen van de boomhouding groeit het zelfvertrouwen. Een stevige verbinding met de aarde zorgt voor evenwicht en rust. Een teveel aan energie of spanning kan via de voeten wegvloeien in de aarde.
Stevig als een boom
Kinderen krijgen gedurende de dag veel prikkels te verwerken. Er wordt veel van ze gevraagd op school, op de (sport)clubjes, bij speelafspraken maar ook thuis. Soms kan dit te veel worden waardoor een kind overprikkeld raakt. Vooral hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor een te veel aan prikkels en hebben moeite om deze te verwerken. De leeuwhouding, of leeuwenadem kan helpen om overprikkelde kinderen te helpen ontladen. Brullen als een leeuw helpt bij het loslaten van prikkels en energie.
Brullen als een leeuw
Deze speelse kinderyoga oefening zorgt voor een bewuste buikademhaling. Dit is de ademhaling die kinderen vaak van nature hebben. Bewust oefenen met de ademhaling geeft rust en ontspanning en zorgt ervoor dat kinderen de aandacht bij zichzelf (terug)brengen. Het is een goede kinderyoga houding om voor het slapen te doen. De kathouding helpt ook bij aan het losmaken van het bekken en het versterken en versoepelen van de ruggengraat.
Blije kat, boze kat
Door de vlinder oefening te doen open je de heupen en houd je de gewrichten van de knieën en enkels soepel. Ook versterkt deze houding de ruggengraat en stimuleert het de flexibiliteit van de onderrug en het bekkengebied. In het heupgebied wordt er onbewust veel spanning vastgehouden, door de vlinderhouding te oefenen kunnen kinderen deze spanningen beter loslaten.
Vleugels als een vlinder
Deze ontspannende, rustgevende en herstellende kinderyoga oefening brengt kinderen dichter bij zichzelf. Tijdens de houding maak je je klein als een muisje die in zijn holletje wil gaan slapen. In deze houding voelen kinderen zich vaak vertrouwd en veilig. Het lichaam is in deze houding geborgen waardoor de kinderen zich kunnen overgeven aan rust en stilte.
Het slapende muisje
Het is bijzonder om te zien hoe natuurlijk yoga aan lijkt te voelen voor kinderen. De effecten van kinderyoga zijn ook nog eens bijzonder positief en het is erg leuk om samen te beoefenen. Het is een mooie manier om met elkaar te verbinden, samen te groeien en kinderen mee te nemen op een ontdekkingsreis naar hun (super)krachten en zichzelf.
Wil jij meer leren over yoga, meditatie of mindfulness voor kinderen in het basisonderwijs? Dan is Schoolverlichting misschien wel iets voor jou! Schoolverlichting is een 80 uur durende opleiding (opgesplitst in een module voor het basisonderwijs en een module voor het voortgezet onderwijs) waarin jij leert hoe je kinderen en jongeren in hun kracht laat staan. Meer over Schoolverlichting vind je hier.
Over de auteur: Sabine Gussinklo is bezig om haar vleugels uit te slaan als tekstschrijver. Bij DNYS komen haar liefde voor het geschreven woord en bewustwording samen. Het liefst schrijft ze over alles wat het leven moeitelozer maakt.